Hemsida för DolfeGlasDesign

Glas fusing? Vad är det och hur går det till?

Glasfusing är en mycket gammal teknik, som innebär att man arbetar med planglas dvs glasskivor som smälts samman i hög temperatur i en speciell glasugn. Det glas som jag arbetar med är floatglas (fönsterglas), Bulls Eye glas (färgat amerikanskt glas) samt dichroic glas (smyckeglas). Tekniken är densamma för alla sorters glas när det gäller att skära ut med diamantkniv de delar man vill ha. Det skall alltid vara dubbelt glas när det sätts in i ugnen. När floatglas används arbetar man med folie av olika slag, aluminium, koppar, mässing, silver mm, som läggs mellan glasskivorna för att få fram olika färgeffekter. Det färgade glaset och smyckeglaset skärs ut i olika bitar och kan kombineras i de färger och former man önskar.

Den stora skillnaden mellan glasen är att de skall brännas i glasugnen i olika temperaturer. Högst temperatur, ca 825 grader krävs för att smälta sammam floatglas. Bulls Eye glas och smyckeglas kan brännas i olika temperaturer beroende på om man vill ha ett helt sammansmält resultat (fullfusing) eller att konturerna av de olika bitarna skall synas (tackfusing). Att hitta rätt temperatur och rätt brännkurva är en hel vetenskap, och ibland måste man bara pröva sig fram. När glaset är sammansmält kommer nästa steg beroende på vad som görs. Lampor och fat kanske skall böjas och då används former som tål höga temperaturer. Detta moment kallas slumping och temperaturen i ugnen är något lägre än vid fusing.

Jag började arbeta med glasfusing i slutet av av 1990-talet och har gått många kurser hos olika glaskonstnärer. Det stora lyftet kom när jag för snart femton år sedan kunde köpa en stor glasugn och hyra lokal tillsammans med en kollega. Där tillbringar jag en hel del tid, för det är så roligt att försöka hitta olika tekniker och olika produkter och det är alltid lika spännande att öppna ugnen!